Noutati
26 IUNIE - ZIUA INTERNATIONALA DE LUPTA IMPOTRIVA TRAFICULUI SI CONSUMULUI ILICIT DE DROGURI
Data: 26/06/2014

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
AGENŢIA NAŢIONALĂ ANTIDROG 
26 IUNIE - ZIUA INTERNAŢIONALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TRAFICULUI ŞI CONSUMULUI ILICIT DE DROGURI
 
Începând cu anul 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite se marchează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri.


 
An de an, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) este promotorul campaniei internaţionale de sensibilizare privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate în ansamblu.
 
Directorul executiv al UNODC, Yury Fedotov, declară că drogurile ameninţă viaţa şi bunăstarea oamenilor. Peste 200.000 de persoane mor anual din cauza drogurilor; dar drogurile nu afectează doar consumatorul, efectele negative se resfrâng şi asupra familiei şi celor dragi.
 
Tulburările legate de consumul de droguri subminează relaţiile apropiate, distrug viaţa familială, inclusiv a copiilor, şi pot duce la ruinarea oportunităţilor de educaţie sau angajare. Impactul lor este resimţit la nivelul comunităţii, sistemului de justiţie şi în întreaga societate.
 
Tema UNODC pentru Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri de anul acesta oferă un mesaj de speranţă: „Tulburările legate de consumul de droguri pot fi prevenite şi tratate”.
 
Cei care suferă din cauza tulburărilor legate de consumul de droguri poate fi susținuţi prin tratament bazat pe dovezi ştiinţifice, și mulți dintre consumatorii care mor,  mor din cauza supradozei, supradoză care poate fi prevenită. Copiii și tinerii trebuie, de asemenea, să fie educaţi cu privire la consecinţele asociate consumului de droguri.
 
Totodată, mesajul directorului executiv al UNODC subliniază trei aspecte:
  1. Succesul susţinut împotriva drogurilor ilicite necesită o abordare echilibrată, cooperantă şi integrată, bazată pe convenţii care se adresează atât reducerii cererii de droguri, cât şi reducerii ofertei de droguri;
  2. O abordare echilibrată include măsuri comprehensive, axate pe prevenire, tratament, reabilitare, protecţie socială şi coeziune; şi
III. Abordarea ştiinţifică este cheia. UNODC reduce distanţa dintre ştiinţă şi practică prin dezvoltarea dialogului între cei care elaborează politicile în domeniu şi comunitatea ştiinţifică.
 
Pentru marcarea acestei zile, Agenţia Naţională Antidrog (ANA) organizează, la nivel naţional, evenimente publice de lansare a Strategiilor locale antidrog, elaborate în fiecare judeţ din ţară, festivităţi pentru acordarea scrisorilor de mulţumire din partea directorului ANA, adresate voluntarilor Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) de la nivel teritorial, precum şi activităţi de informare a comunităţii locale cu privire la Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri.
 
De asemenea, cu ocazia acestei zile, a fost lansată oficial Pagina de Facebook Infodrog a Agenţiei Naţionale Antidrog - http://www.infodrog.ro/, pe care vor fi postate mesajul UNODC privind semnificaţia datei de 26 iunie 2014 şi informaţii cu privire la consecinţele consumului de droguri.
InfoDrog este o iniţiativă a Agenţiei Naţionale Antidrog prin care specialiştii săi doresc să fie mai aproape de beneficiarii serviciilor sale şi de publicul larg în general.
 
Profitând de acest moment, Agenţia Naţională Antidrog adresează sincere mulţumiri tuturor partenerilor săi, atât instituţionali, cât şi reprezentanţi ai societăţii civile, angrenaţi în lupta împotriva drogurilor, care şi-au adus contribuţia în prevenirea şi combaterea acestui fenomen.

NOUTATI!