Noutati
Colegiul Farmacistilor din Romania a solicitat interzicerea reclamelor inselatoare care induc in eroare pacientii
Data: 21/03/2014

Colegiul Farmaciștilor din România este profund îngrijorat de amploarea pe care au luat-o în ultima vreme reclamele ascunse la medicamente, precum și publicitatea înșelătoare și comparativă făcută de unele farmacii.
 
Atenționăm reprezentanții farmaciilor că publicitatea la medicamentele etice este interzisă de legislația în vigoare. Astfel, reclamele prin care se promovează „reduceri substanțiale la medicamente” nu fac decât să încurajeze automedicația, cu risc maxim pentru sănătatea pacienților. Mai ales că unele dintre  aceste reclame sunt promovate în numele unei așa zise „echipe a farmaciștilor independenți”, organizație despre care Colegiul Farmaciștilor nu are cunoștință și nu știe pe cine reprezintă. În opinia noastră, în exercitarea profesiei de farmacist, toți farmaciștii din România sunt independenți !
 
De asemenea, este îngrijorător faptul că, în ultima perioadă, multe farmacii își fac reclamă cu conținut neadevărat, incorect și înșelător, făcându-se astfel vinovate de publicitate înselătoare și comparativă. Poziționarea unor farmacii ca fiind standarde sau etalon pentru celelalte(” o farmacie cum toate ar trebui să fie ”!) încalcă flagrant  legislația în vigoare. Farmaciile sunt  unități sanitare, care respectă Regulile de Bună Practică Farmaceutică, acestea  reprezentând, de altfel, standardul profesional și tehnic impus de legislația în vigoare .
 
Considerăm că este total greșit și încorect pentru pacienți să se inducă ideea că ar exista farmacii care  nu respectă standardele profesionale. Nicio farmacie nu poate afirma că este model sau etalon pentru alți concurenți, având în vedere faptul că activitatea farmaciilor este una strict reglementată, tocmai pentru protejarea intereselor pacienților. De asemenea, nicio farmacie nu are și nici nu poate avea, standarde superioare față de celelalte farmacii.
 Este obligatoriu, fără excepție, ca toate farmaciile să respecte standardele și procedurile  stabilite de lege  pentru asigurarea unui act farmaceutic de calitate, a declarat Clara Popescu, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România.
 
Colegiul Farmacistilor din România este total împotriva acestor demersuri și a sesizat toate  instituțiile abilitate, solicitând interzicerea reclamelor înșelătoare și comparative de natură să modifice comportamentul pacienților, inducându-i în eroare cu bună știință.
 
Facem apel la toți farmaciștii cu drept de liberă practică din România, membri ai Colegiului Farmaciștilor din Romania, să nu încurajeze auto-medicația și să desfășoare un act farmaceutic conform regulilor profesionale și deontologice. În același timp, consiliem pacienții să nu se lase amăgiți de aceste reclame și îi încurajăm să se adreseze medicului pentru orice simptome care ar putea reprezenta un semnal privind alterarea  starii lor  de sănătate.
NOUTATI!