București, 9 iulie 2014. Reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din România (CFR) au participat luni, 7 iulie 2014, la o întâlnire de lucru cu domnul Ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, în care s-au stabilit termenii de colaborare pe temen lung dintre cele două părți în vederea realizării reformei în sănătate și în special pentru asigurarea unor servicii farmaceutice de calitate în interesul pacienților.
Rezultatul discuțiilor a fost unul extrem de practic care a atins punctele sensiblile avansate de către reprezentanții farmaciștilor din România și din care s-a desprins parteneriatul dintre Ministerul Sănătății și CFR în procesul de elaborarea a actelor normative.
Printre cele mai importante puncte aduse în atenția Ministrului Sănătății de către CFR amintim:
Introducerea de reglementări privind publicitatea farmaciei și a serviciilor farmaceutice
Chiar dacă România beneficiază de reglementări privind publicitatea medicamentelor, lipsa unor prevederi privind publicitatea farmaciei a creat premisele unor reclame mascate la medicamente și a generat publicitate înșelătoare, unele farmacii făcându-și reclamă cu un conținut neadevărat, incorect sau înșelător, aspecte ce contravin intereselor pacienților dar și eticii si deontologiei farmaciștilor.
În interesul pacienţilor, a utilizării judicioase a resurselor în sistemul de sănătate şi a creşterii calităţii serviciilor profesionale ale farmacistului, CFR consideră că este necesară luarea unor măsuri urgente în domeniul publicităţii medicamentelor şi a farmaciei.
CFR recomandă modificarea legii farmaciei prin introducerea unui nou capitol care să creeze cadrul unei competiţii corecte şi loiale între farmacii, recomandă, de asemenea, completarea legislaţiei în sensul stabilirii clare şi precise a responsabilităţii fiecărei instituţii de autoritate şi supraveghere a publicităţii în domeniul farmaceutic, precum și stabilirea unei colaborări permanente între instituţiile de resort și asociațiile profesionale.
Menținerea permanentă a criteriului demografic la înființarea farmaciilor
Este binecunoscut faptul că reglementarea înființării de farmacii în România a reprezentat o adevărată provocare pentru autorităţile din domeniul sanitar, una dintre cel mai greu de gestionat probleme reprezentând-o asigurarea necesarului de servicii medicale şi farmaceutice în mod echilibrat pe întreg teritoriul României.
O astfel de măsură menită să regleze echilibrul pieței a fost luată prin introducerea în Legea Farmaciei a criteriului demografic la înființarea de noi farmacii, numărul unităților fiind corelat, cu numărul de locuitori.
Ceea ce este important de arătat este faptul că această măsură a limitării înființării de farmacii a fost reglementată cu caracter provizoriu, tranzitoriu şi că pe măsură ce se acoperă nevoia de servicii farmaceutice unele dintre criterii au fost eliminate, cum a fost cazul criteriului teritorial, iar altele au fost atenuate în mod treptat astfel încât să se atingă dezideratele propuse.
Este mai mult decât evident faptul că piața farmaceutică autohtonă de la acest moment impune păstrarea în legislația actuală a criteriului demografic la înființarea farmaciilor.
În acest sens, Colegiul Farmaciștilor din România susține instituirea cu titlu permanent în legislație a criteriului demografic la înființarea farmaciilor, până la momentul în care se va atinge un echilibru economico-financiar.
Acest lucru ar duce la crearea unui climat predictibil în domeniul farmaceutic, ar asigura accesul echitabil al pacienților la servicii farmaceutice și ar preveni distorsiuni masive pe piața muncii.
Consultarea CFR la elaborarea listei medicamentelor de care beneficiază asiguraţii
Procesul de elaborare a listei de medicamente de care beneficiază asiguraţii a fost conceput astfel încât să includă și consultarea specialiștilor în domeniul farmaceutic, mai precis a Colegiului Farmaciștilor din România (CFR).
Colegiul Farmaciștilor din România a răspuns întodeauna solicitărilor de consultare venite din partea autorităților, iar cu acest prilej dorește CFR își exprimă încă o dată interesul pentru implicarea și suportul în procesul de reformă a sănătății, oferind expertiza în domeniul farmaceutic.
Cum subiectul listei de medicamente compensate este unul destul de dificil, atât din perspectivă economică cât mai ales tehnică, considerăm opiniile farmaciștilor pe acest subiect extrem de importante cu rolul de a minimiza efectele negative în rândul sectorului farmaceutic.
Farmacii in benzinării !
Am informat conducerea Ministerului Sănătății despre stirea aparută in presă privind inființarea de farmacii intr-o serie de benzinarii.
Ministerul Sănătății nu are cunoștință despre această situație și am fost asigurați ca în viitor nu se vor introduce nici un fel de exceptii la inființarea farmaciilor in Romania.
Biroul executiv
NOV
JUN