Noutati
LISTA DE VERIFICARE PENTRU MEDICII PRESCRIPTORI – CONTRACEPTIVE HORMONALE COMBINATE
Data: 23/01/2014

În cadrul fiecărei consultaţii cu privire la contraceptivul hormonal combinat (CHC), această listă de verificare trebuie utilizată împreună cu rezumatul caracteristicilor produsului.
 • Tromboembolismul (de exemplu, tromboză venoasă profundă, embolism pulmonar, infarct miocardic şi accident vascular cerebral) constituie un risc semnificativ în cazul utilizării unui CHC.
 • Riscul de apariţie a tromboembolismului este mai mare:
 • în timpul primului an de utilizare a contraceptivului hormonal combinat;
 • la reluarea utilizării contraceptivului hormonal combinat după o întrerupere de 4 săptămâni sau mai mult.
 • Se consideră că CHC care conţin etinilestradiol în combinaţie cu levonorgestrel, norgestimat sau noretisteron prezintă cel mai mic risc de apariţie a tromboembolismului venos (TEV).
 • Riscul individual în cazul fiecărei femei depinde şi de riscul de fond specific acesteia în ceea ce priveşte apariţia tromboembolismului. Prin urmare, decizia de utilizare a  unui CHC trebuie luată având în vedere contraindicaţiile şi factorii de risc ai femeii respective, în special cu privire la apariţia tromboembolismului - a se vedea casetele de mai jos şi rezumatul caracteristicilor produsului.
 • Decizia de utilizare a oricărui CHC, în afara celor cunoscute cu riscul cel mai mic de apariţie a TEV, trebuie luată numai după o discuţie cu femeia, în cadrul căreia să se asigure faptul că aceasta înţelege:
  • riscul de apariţie a tromboembolismului asociat cu utilizarea CHC respectiv;
  • efectul oricăror factori de risc intrinseci asupra riscului individual specific de apariţie a trombozei;
  • necesitatea urmăririi cu atenţie a semnelor şi simptomelor de apariţie a trombozei
 
NU utilizaţi un CHC dacă bifaţi oricare dintre casetele acestei secţiuni. Femeia prezintă:
ð Eveniment tromboembolic curent sau în antecedente, de exemplu, tromboză venoasă profundă, embolism pulmonar, infarct miocardic, accidend vascular cerebral, atac ischemic tranzitor, angină pectorală.
ð Tulburare cunoscută de coagulare a sângelui.
ð Antecedente de migrenă cu aură.
ð Diabet zaharat cu complicaţii vasculare.
ð Tensiune arterială foarte mare, de exemplu, tensiune arterială sistolică ≥160 mmHg sau tensiune arterială diastolică ≥100 mmHg.
ð Valori foarte mari ale lipidelor sangvine.
ð O intervenţie chirurgicală majoră sau va urma o perioadă de imobilizare prelungită. În acest caz, se întrerupe utilizarea CHC şi se recomandă folosirea unei metode non-hormonale de contracepţie pe o perioadă de cel puţin 4 săptămâni înainte şi două săptămâni după mobilizarea completă.
 
Dacă bifaţi orice casetă din secţiunea de mai jos, discutaţi cu femeia despre oportunitatea utilizării unui CHC:
ð Prezintă IMC mai mare de 30 kg/m².
ð Este în vârstă de peste 35 de ani.
ð Este fumătoare. În acest caz şi dacă este în vârstă de peste 35 de ani, trebuie sfătuită cu fermitate să renunţe la fumat sau să folosească o metodă non-hormonală de contracepţie.
ð Are tensiunea arterială mare, de exemplu, tensiunea arterială sistolică 140-159 mmHg sau tensiunea arterială diastolică 90-99 mmHg.
ð Are antecedente familiale de eveniment tromboembolic (vezi lista de mai sus) apărut la o vârstă tânără (de exemplu, înainte de vârsta de 50 de ani).
ð Femeia sau cineva apropiat din familie prezintă valori mari ale grăsimilor din sânge.
ð Suferă de migrene.
ð Prezintă o afecţiune cardiovasculară, precum fibrilaţie atrială, aritmie, boală coronariană, boală cardiacă valvulară.
ð Suferă de diabet zaharat.
ð A născut în ultimele săptămâni.
ð Se va deplasa cu avionul pe o distanţă lungă (>4 ore) sau călătoreşte mai mult de 4 ore pe zi.
ð Suferă de orice fel de altă afecţiune care poate creşte riscul de apariţie a trombozei (de exemplu, cancer, lupus eritematos sistemic, siclemie, boală Crohn, colită ulcerativă, sindrom hemolitic-uremic).
ð Utilizează orice alt medicament care poate creşte riscul de apariţie a trombozei (de exemplu, corticosteroizi, neuroleptice, antipsihotice, antidepresive, chimioterapice etc.).
Constatarea mai multor factori de risc poate însemna că utilizarea unui CHC nu este recomandabilă.
Reţineţi că factorii de risc individuali ai unei femei se pot modifica în timp. Utilizarea la fiecare consult medical a acestei liste de verificare este importantă .
 
Vă rugăm să vă asiguraţi că pacienta a înţeles că, în următoarele situaţii, trebuie să comunice unui profesionist din domeniul sănătăţii dacă utilizează un contraceptiv combinat:
 
 
 
 • Necesită o intervenţie chirurgicală
 • Necesită o perioadă prelungită de imobilizare (de exemplu, în cazul unei accidentări sau boli sau în cazul în care piciorul este în gips)
 • În astfel de situaţii, cel mai bine este să discutaţi oportunitatea utilizării unei metode non‑hormonale de contracepţie, până la revenirea la normal a riscului.
 
De asemenea, vă rugăm să comunicaţi pacientei că riscul de apariţie a unui cheag de sânge este crescut, în cazul:
 
 • Deplasărilor de lungă durată (>4 ore);
 • Prezenţei oricăror contraindicaţii sau factori de risc privitori la contraceptivele combinate;
 • Unei naşteri în ultimele săptămâni.
 • În aceste situaţii, pacientele trebuie să urmărească deosebit de atent apariţia oricăror semne şi simptome de tromboză.
Vă rugăm să sfătuiţi pacienta să vă informeze cu privire la modificarea sau agravarea oricăreia dintre situaţiile de mai sus.
 
Vă rugăm să încurajaţi ferm femeia să citească prospectul care însoţeşte fiecare cutie de CHC. Acesta include simptomele de apariţie a cheagurilor de sânge la care pacienta trebuie să fie atentă.
 
Vă rugăm să raportaţi orice reacţie adversă suspectată asociată cu administrarea unui contraceptiv combinat către companiile care deţin autorizaţie de punere pe piaţă sau către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
 
NOUTATI!