Noutati
Nota de informare
Data: 02/02/2017


Stimați colegi,

La sfârșitul săptămaânii trecute Ministerul Sănătății a publicat în “transparență decizională” proiectul  HG pentru aprobarea Metodologiei privind modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România. (Proiectul Hotărârii de Guvern și Nota de fundamentare. Documentele se află în transparență, pe site-ul MS, până pe 08.03.2017).

Prin prezentul proiect se abrogă HG 800/2016 (metodologia aprobată în noiembrie de fostul guvern).
Totuși, se constata că cea mai mare parte dintre prevederile metodologiei aprobate în noiembrie rămân neschimbate.

Practic, se renunță la scăderea în trei trepte a prețului medicamentului inovativ la cel mult același nivel cu prețul de referință generic/biosimilar de referință, acest lucru dorind să se realizeze într-o singură etapă ( cei 35%), începând cu corecția aferentă anului 2017.

Este important că se prevede și o perioada de 30 de zile între momentul aprobării listei de prețuri și momentul în care aceasta intră în vigoare, fapt pe care CFR l-a solicitat de la începutul discuțiilor despre modificarea Ordinului 75/2009.

  Avem speranța de a nu mai trece prin  situatia aberantă de a afla noile preturi în dimineața în care ele deja sunt în vigoare!

Un fapt pozitiv este specificarea clară a datelor când se vor face corecțiile anuale, începând cu corecția anului 2017. Astfel,  aprobarea anuală a Catalogului public în urma corecţiei preţurilor se efectuează până la data de 1 iulie a anului in curs, urmând a intra în vigoare la data de 1 august, iar aprobarea anuală a CANAMED în urma corecţiei preţurilor se efectuează până la data de 1 august a anului in curs, urmând a intra în vigoare la data de 1 septembrie.

  Termenele sunt de natură a acorda timpul necesar implementării unei asemenea măsuri, (evitând situațiile neplăcute pe care le-am trăit la scăderea din anul 2015, când din 15 aprilie până în iulie ni se spunea că ”mâine scad preturile”!).

Biroul Executiv al Colegiului Farmaciștilor din România, adresează colegilor farmaciști din țară rugămintea, ca și până acum, să ne trimită propuneri argumentate pentru a construi poziția oficială a CFR. (prin mail pe adresa contact@colegfarm.ro). Evident, propunerile solide ar fi util sa fie trimise si individual Ministerului pe email  propuneri@ms.ro.

Poziția CFR va fi consecventă, pornind de la materialele publicate și susținute public în toamna anului trecut, în timpul dezbaterilor pe aceeași temă.

Aceste materiale au fost întotdeauna publice, orice coleg interesat putând regăsi toate pozițiile susținute de reprezentanții CFR, precum și programul intâlnirilor instituționale ale acestora pe site-ul CFR  www.colegfarm.ro, la rubrica Agenda de lucru.

Cu deosebita considerație,
dr. farm. Răzvan-Mihai PRISADA
Vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România
                    
NOUTATI!