Noutati
Peste 800.000 de pacienti romani risca sa ramana fara acces la medicamente esentiale
Accesul pacientilor la 13% dintre medicamentele din CANAMEDi risca sa fie puternic afectat
Accesul pacientilor la 13% dintre medicamentele din CANAMEDi risca sa fie puternic afectat
Data: 09/02/2016
- Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Asociația Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) şi Colegiul Farmaciştilor din România (CFR) avertizează autoritățile române asupra faptului că noua metodologie de calcul al prețului la medicamente care prevede referențierea prețului medicamentelor originale la prețul genericelor riscă să ducă la întreruperea comercializării de pe piața locală a 123 de medicamente esențiale pentru cel puțin 10 arii terapeutice.
- 55 de medicamente au fie alternative generice limitate, fie nu au nicio alternativă disponibilă în piaţă. În aceste condiții, peste 800.000 de pacienți riscă să rămână fără tratament.
- Există riscul ca medicamentele să dispară întrucât noul preț va ajunge cu 35% sub minimul europeanii ceea ce stabileşte un nou minim european pentru statele care au România ca țară de referință pentru stabilirea prețului.
,,Atragem atenţia asupra unui act normativ care încalcă dreptul pacienţilor la sănătate întrucât le limitează accesul la medicamente şi îngrădeşte libertatea economică a companiilor farmaceutice, fără ca prevederile sale să aibă vreun impact pozitiv notabil la nivelul bugetului”, a declarat dr. Călin Gălăşeanu, Preşedinte ARPIM.
“Potrivit articolului 81 din noua metodologie de calcul al prețurilor la medicamente, companiile farmaceutice sunt obligate să calculeze prețul medicamentelor originale din portofoliu luând ca referință prețul medicamentelor generice, ceea ce înseamnă o scădere a prețului acestora cu 35% sub minimul european. Aceasta este o nouă măsură pe care autoritățile o impun industriei producătoare de medicamente, fără a realiza în prealabil un studiu de impact care să estimeze consecințele majore care vor fi resimțite de pacienții români după implementarea sa.
Datele pe care le avem ne arată că multe dintre companiile farmaceutice se vor afla în situația de a nu mai putea asigura disponibilitatea unor medicamente pe piață, deși dorința acestora este de a continua să deservească piața locală şi nevoile pacienților români. Aderența şi complianța pacienților la actualele scheme de tratament vor fi afectate şi în acelaşi timp vor apărea dificultăți în ceea ce priveşte asigurarea necesarului de medicamente generice, mai ales în cazul acelor medicamente originale, cu indicații terapeutice care nu sunt acoperite de medicamentele generice”, a adăugat dr. Călin Gălăşeanu, Președintele ARPIM.
,,Suntem în măsură să afirmăm cu toată răspunderea, că referențierea prețului medicamentului original la prețul medicamentului generic va limita și mai mult accesul pacienților la tratament. Acest articol 81 va conduce la apariția unor disfuncționalități majore, cu risc ridicat privind întreruperea comercializării multor medicamente originale în România, fără un beneficiu real pentru bugetul de stat sau pentru pacienți, ținând cont că legislația actuală obligă farmacistul să recomande pacientului medicamentul cu cel mai mic preț. Prin dispariția unui număr semnificativ de medicamentele originale de pe piață, pacienții români vor avea mai puține alternative la tratament, ceea ce va avea un impact major şi în sens negativ asupra posibilității de a contribui la consolidarea indicatorilor de sănătate din România, care reprezintă dezideratul principal al profesioniştilor din domeniu”, a declarat Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuliasa, Preşedintele CFR.
Cei mai afectați de implementarea acestor măsuri vor fi pacienții care suferă de boli cardiovasculare, întrucât 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate acestor afecțiuni, în condițiile în care acestea reprezintă şi principala cauză de deces în România. Pacienții cu afecțiuni neurologice pot rămâne fără 19 dintre medicamentele din schemele lor de tratament, iar cei cu afecțiuni oncologice nu vor mai avea acces la 6 dintre medicamentele utilizate până în prezent. Cu foarte puține alternative terapeutice generice sunt pacienții cu afecțiuni imunologice, pacienții care au suferit un transplant sau cei cu afecțiuni hematologice.
Consecințele implementării articolului 81 se vor resimți puternic şi la nivelul mediului de afaceri românesc, deja lipsit de transparență şi predictibilitate. Companiile farmaceutice se vor vedea obligate nu doar să-şi restrângă portofoliul de produse, dar și să elimine România de pe lista potențialelor noi investiții.
„Acest lucru se va întâmpla în condiţiile în care companiile membre ARPIM sunt investitori puternici şi responsabili în România, prin prisma operațiunilor şi a resurselor locale angajate în cercetarea, dezvoltarea şi punerea la dispoziția medicilor și a pacienților a medicamentelor inovatoare salvatoare de vieți”, a încheiat dr. Călin Gălăşeanu, Preşedintele ARPIM.
Aplicarea prevederilor articolului 81 are un impact negativ inclusiv asupra politicilor comerciale ale producătorilor în relația cu distribuitorii şi farmaciile, cu consecințe directe asupra accesului facil al pacienților la medicația necesară.
„Sistemul de sănătate din România trebuie să fie sustenabil, transparent şi predictibil pentru toți cei implicați – pacienți, buget de stat sau companii care activează în acest sector al economiei. Aplicarea de măsuri nesustenabile obligă la modificarea politicilor comerciale ale operatorilor farmaceutici şi descurajează continuarea investițiilor în domeniu. Menționăm că distribuitorii de medicamente investesc anual zeci de milioane de euro la nivel național, pentru a putea asigura condițiile optime de trasabilitate şi siguranță a medicamentelor, precum şi livrarea acestora către farmaciile din România, iar o astfel de măsură generează nelinişte cu privire la sustenabilitatea şi predictibilitatea sistemului şi, implicit, la utilitatea investițiilor efectuate”, a declarat Cristina Munteanu, Directorul Executiv ADRFR.
ARPIM, ADRFR şi CFR subliniază necesitatea modificării metodologiei de calcul al prețului la medicamente pe baza rezultatelor consultării tuturor părților implicate: farmaciști, distribuitori farmaceutici si companii producătoare de medicamente.
Aceste modificări ar trebui să permită ca prețurile medicamentelor din România să fie egale cu prețurile din alte state membre UE, nu cu 35% sub nivelul minim al acestora. Mai mult decât atât, chiar şi în acest moment, din cauza folosirii unui curs de schimb valutar neconform cu realitățile pieței, precum şi din cauza impactului negativ al taxei clawback se stabilesc noi minime europene. Astfel, România este în situația de a fixa noi minime europene pentru cele 10 state membre ale UE care au stabilit România ca țară de referință, lucru imposibil de acceptat de către direcțiile regionale ale companiilor farmaceutice multinaționale.
###
Despre ARPIM
Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) - www.arpim.ro - este organizaţia care susţine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente originale, prezente în România.
Membrii ARPIM investesc permanent în cercetare şi dezvoltare, cu scopul de a le oferi pacienţilor medicamente originale şi inovatoare, care salvează anual mii de vieţi. Principalul obiectiv al Asociaţiei este creşterea accesului pacienţilor la medicamente, ameliorarea calităţii vieţii pacienţilor şi implicit creşterea speranţei de viaţă a românilor.
ARPIM este afiliată la Federaţia Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA) - www.efpia.com - organizaţia europeană care reuneşte cele mai importante companii farmaceutice internaţionale, recunoscute datorită rezultatelor la nivelul comunităţii ştiinţifice internaţionale.
Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbvie, Alcon, Amgen, Angelini Pharmaceuticals, Astellas Pharma, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie, A. Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Novartis Pharma Services Romania, Novo Nordisk Farma, Pfizer, Roche, Sanofi Aventis, Servier Pharma, Takeda Pharmaceuticals, UCB Pharma, Vifor Pharma.
Despre ADRFR
Asociația Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) – www.adrfr.ro - reprezintă interesele a peste 60% din piața de distribuție şi retail farmaceutic autohton. Membrii Asociației sunt companii româneşti recunoscute şi respectate atât pentru performanțele de business obținute, cât şi pentru seriozitatea, implicarea şi profesionalismul cu care tratează fiecare aspect al activității zilnice, în beneficiul direct al pacienților din România. Prin acțiunile sale şi ale membrilor săi, Asociația Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România veghează şi contribuie la dezvoltarea mediului farmaceutic autohton.
Din luna iulie 2012, Asociația Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România este membru cu drepturi depline al GIRP - Groupement International de la Repartition Pharmaceutique (Asociația Europeană a Distribuitorilor Farmaceutici).
Companiile membre ADRFR sunt: farmaciile Sensiblu, farmaciile Dona , farmaciile Help Net, precum şi distribuitorii farmaceutici Mediplus, Farmexpert si Farmexim.
Despre CFR
Colegiul Farmaciştilor din România este organism profesional, apolitic, fără scop patrimonial, de drept public, cu responsabilități delegate de autoritatea de stat, în domeniul autorizării, controlului şi supravegherii profesiei de farmacist ca profesie liberală, de practică publică autorizată; are autonomie instituțională în domeniul său de competență, normativ şi jurisdicțional profesional.
Colegiul Farmacistilor din România reprezintă, în momentul de față, peste 14.500 de membrii, farmacişti care îşi exercită profesia pe teritoriul României.
i CANAMED = catalogul național al prețurilor la medicamentele de uz uman eliberate cu prescripție medicală, autorizate de punere pe piață
ii Datele fac parte dintr-un studiu realizat de firma de avocatură DLA Piper în luna ianuarie 2016 evaluând portofoliul de medicamente a 17 companii farmaceutice membre ARPIM.
NOUTATI!
22
NOV
NOV
19
JUN
JUN