Noutati
Probleme prezentate la întâlnirea din data de 24-04-2013 , de către reprezentanții Colegiului Farmacistilor din Romania , domnului  ministru  al sănătății, Eugen Nicolăescu.
 Dl. ministru a găsit toate problemele prezentate de maximă importanță, urmând ca la întâlnirile viitoare să găsim soluții comune pentru rezolvarea acestora.
Data: 25/04/2013


Către,                                                                                                   Nr. 158/23-04-2013                               
Ministerul Sănătății                            
 
                                 Domnului Ministru Eugen Nicolăescu ,
 
                                                                                                                                 
 
                                                                       Stimate domnule Ministru,                       
 
 
 
                         Vă aducem la cunoștință, într-un material sintetic, problemele care îi preocupă pe farmaciști  în această perioadă și care necesită,  de urgență,  măsuri de reglementare. Vă comunicăm că, fiecare dintre problemele menționate mai jos, necesită reglementări la nivel de ordin de ministru, mai stricte, precise și aplicabile în practica farmaceutică. Vă asigurăm de întreg sprijinul și colaborarea noastră pentru redactarea și aprobarea unor texte de acte normative, care să corecteze  deficiențele din practica curentă.
  1. Publicitatea farmaciei și a serviciilor farmaceutice
În prezent, publicitatea farmaciei nu este reglementată nici  de lege și nici de ordin de ministru. Publicitatea farmaciei trebuie să fie centrată numai pe mesaje de informare a publicului, să fie restrictivă, din cauza riscurilor pentru sănătatea publică. În prezent publicitatea farmaciilor  este doar una comercială, axată pe  oferirea de avantaje materiale de orice natură publicului ,care consumă în exces medicamente și suplimente nutritive și pe specularea imaginii unor personalități ,care prin celebritatea lor pot orienta publicul spre un consum execesiv de medicamente, suplimente sau spre unele farmacii.
 Soluție: reglementarea publicității farmaciilor și a serviciilor farmaceutice
 
  1.    Scăderea prețurilor la medicamente
Farmaciștii sunt de acord, în principiu, cu creșterea accesibilității la medicamente a populației prin fixarea unui  preț scăzut la medicamente și respectarea acestuia.  Stocurile excesive din multe medicamente generice și din medicamentele OTC determină multe farmacii să procedeze la oferirea unor reduceri de preț, de multe ori sub prețul unitar prevăzut de CANAMED. Acest fenomen are consecințe nefavorabile asupra sănătății populației – consum excesiv de medicamente, asupra atragerii pacienților prin reducerile de preț în defavoarea calității serviciilor farmaceutice și nu în ultimul rând, asupra încasărilor la bugetul de stat.
Soluție: interzicerea oferirii de avantaje materiale, discounturi la eliberarea produselor din farmacie.
 
  1. Lipsa de corelare a numărului de farmaciști disponibili/număr de farmacii
Prin înființarea necontrolată a farmaciilor comunitare în România, al căror număr a ajuns la aproximatriv 7500, numărul mediu al farmaciștilor care profesează într-o unitate a scăzut dramatic. Astfel, media numărului de farmaciști care profesează într-o farmacie este de 1,5, cifră care nu acoperă programul extins al majorității farmaciilor. Există situații în care din cauza posibilității exercitării profesiunii ca persoană liberă, numărul de ore de activitate săptămânală ale unui farmacist să fie dublul numărului de ore permis sub contract de muncă.
De asemenea, farmaciile de spital se confruntă cu lipsa cronică a personalului de specialitate, motiv pentru care MS permite, în mod discriminatoriu, exercitarea funcției de farmacist șef cu normă parțială. Consecințele acestui fenomen sunt riscurile de erori în activitatea profesională, lipsa farmacistului din farmacie cu permiterea exercitării ilegale a profesiei de terți,etc.
Solutie: prevederi la nivel de ordin de ministru, in care să fie stabilit cu precizie programul zilnic maxim al unui farmacist
  1. Rupturile de stoc, fenomen îngrijorător în România, determină pe lângă exportul paralel o repartiție arbitrară a medicamentelor deficitare în farmacii. Înțelegerile anticoncurențiale consecutive insuficienței stocurilor unor medicamente ( inovative) determină o aprovizionare discreționară ( fie în farmaciile unor societăți aparținând distribuitorilor de medicamente, fie în farmacii independente, pe baza unor înțelegeri care distorsionează libera alegere de către pacient a furnizorului de servicii farmaceutice)  sau condiționată de medicamente.
Soluție: reglementarea rupturilor de stoc prin ordin de ministru și stabilirea unui protocol între factorii implicați în aprovizionarea farmaciilor – producători, distribuitori și farmacii
  1. Proiectul CFR de implementare în farmacii a RBPF, cu respectarea procedurilor de operare și programul amplu de vizite în farmacii realizat de reprezentanții CFR în ultimii 3 ani contrabalansează domeniul RBPF din atenția Inspecției de Farmacie, care nu are resurse materiale și umane spre cel al departamentelor profesionale din cadrul CFR. Analiza practicii din farmacii și a încercării de aplicare a ordinului nr.75/2010 a arătat că textul ordinului trebuie îmbunătățit, în sensul creșterii clarității și a exigenței acestuia.
Soluție: aprobarea unui nou ordin de ministru privind RBPF, cu menționarea precisă a atribuțiilor CFR, în domeniul asigurarii calității activității profesionale și a MS în domeniul standardelor tehnice ale farmaciei.
  1. Salarizarea farmaciștilor din farmaciile de spital
Farmaciștii din farmaciile de spital, din punct de vedere numeric, sunt insuficienți pentru ca activitatea profesională să se desfășoare la standardele legale. Mai mult, salarizarea lor este mult mai mică decât farmaciștii din alte domenii de activitate, iar în domeniul bugetar ei beneficiază de același nivel de salarizare cu personalul cu studii medii din domeniul medical. Acest fenomen nu este de natură să încurajeze farmaciștii să profeseze în continuare în farmaciile de spital, farmacii în care activitatea profesională se va desfășura și mai mult sub standardele legii.
Soluție: Modificarea grilei de salarizare a farmaciștilor de spital, pentru o salarizare în conformitate cu nivelul de pregătire.
 
  1. Farmacii on line .
Din ce in ce mai multe farmacii on line ofera medicamente populatiei, fara ca sa existe o reglmentare in acest sens. Aceasta situatie nu este in favoarea pacientului, asa cumsustin cei care practica acest sistem ,ci dimpotrivă, sanatatea pacientului este pusa in pericol din cauza faptului ca acesta nu beneficiaza de sfaturile unui profesionist pregatit in acest sens .
Nu avem o legislatie care sa reglementeze vanzarea on line a medicamentelor
Solutie: reglementarea acestei activitati printr-o legislatie spacifica si interzicerea prin lege a acestei practici până la reglementare.
 
   Stimate domnule ministru, va asigurăm ,din nou ,de intreaga noastră disponibilitate de a colabora cu reprezentantii MS  pentru completarea legislatiei farmaceutice în asa fel încât să fie clar reglementate  situațiile prezentate mai sus .
 
Cu deosebit respect,
 
Biroul executiv al CFR
                  Președinte                                                                                           
Prof.univ.dr.farm                                                                               
Dumitru Lupuliasa
NOUTATI!