Noutati
Votez pentru sanatate
Data: 06/10/2016


Campania „Votez pentru Sănătate” își propune să transforme sănătatea într-o prioritate reală pentru toți românii.
Lansată oficial astăzi, 4 octombrie 2016 în cadrul unei conferințe de presă susținută la Palatul Parlamentului, campania își propune să aducă sistemul de sănătate românesc în topul priorităților decidenților politici, dar și al tuturor românilor, în contextul alegerilor parlamentare de la sfârșitul acestui an.
Campania “Votez pentru Sănătate” este inițiată de Coaliția cu același nume, din care face parte si Colegiul Farmacistilor din Romania, alaturi de organizații reprezentative ale pacienților, industriei farmaceutice, medicilor, farmaciștilor și societății civile.

Votez pentru sanatate
Un prim eveniment din cadrul campaniei - dezbaterea publică cu tema „Sănătatea începe cu votul tău” - a avut rolul de a identifica și de a analiza problemele majore cu care se confruntă sistemul medical din România, care afectează semnificativ starea de sănătate a românilor.
Evenimentul a reunit voci importante ale sistemului medical, oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi şi ai societăţii civile, reprezentanţi ai industriei farmaceutice. Discuțiile au fost conduse de membrii Consiliului de Experți ai Coaliției "Votez pentru Sănătate”:

• Elena Tudose, Director al Institutului pentru Politici Publice
• Dr. Marius Geantă, Fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină
• Prof. Univ. Dr. Ion Anghel, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti
• Dr. Ioana Mîndruță, medic neurolog în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București

„Prin campania “Votez pentru Sănătate” ne dorim să atragem atenția că, pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate din România este nevoie de o strategie pe termen lung, de o abordare interdisciplinară și de o viziune integrată.
Trebuie să regândim sănătatea, având în vedere aspectele demografice, presiunea costurilor și oportunitățile aduse de noile tehnologii. Pacienții români au dreptul la îngrijiri medicale de calitate, la standarde europene și la nivelul momentului istoric pe care-l trăiesc, iar la acest moment, statul nu le poate oferi acest lucru. Aşadar, sănătatea trebuie să devină o prioritate reală pentru decidenți”, a declarat Dr. Marius Geantă, membru al Consiliului de Experți în cadrul campaniei "Votez pentru Sănătate".

Pentru documentarea şi analizarea acestor probleme, coaliția “Votez pentru Sănătate” a utilizat o serie de studii și cercetări sociologice care radiografiază sistemul medical românesc în condițiile actuale, inclusiv un studiu care a evidențiat percepțiile și așteptările românilor cu privire la sistemul de sănătate, realizat de Local American Working Group, în colaborare cu GfK.
La nivel statistic, România se situează pe poziții codașe ale clasamentelor europene cu privire la indicatorii de sănătate, cu aproape 50% decese evitabile în sistemul de sănătate, o mortalitate generală cu 25% peste media Uniunii Europene sau o rată a mortalității infantile de 2,5 ori mai mare decât media UE.

„Pentru a schimba toate acestea este nevoie de un efort comun al tuturor celor implicați în Sănătate. În contextul unui an electoral, manifestarea publică a interesului pentru domeniul sănătății reprezintă o extraordinară oportunitate de a convinge că Sănătatea merită atenția cuvenită. Oferta politică trebuie să fie analizată cu mai multă atenție de către fiecare dintre noi, pentru că trebuie să fim conștienți că opțiunile individuale de vot pot avea efecte practice, la nivel personal, atunci când vine vorba de asistența medicală. Este momentul ca fiecare dintre noi să voteze pentru sănătate”, a declarat Elena Tudose, membru al Consiliului de Experți în cadrul campaniei "Votez pentru Sănătate".

Campania „Votez pentru Sănătate” își propune să genereze o dezbatere națională, prin responsabilizarea decidenților și a populației cu privire la nevoia acută de transformare a sistemului medical, cu scopul final de a duce la dezvoltarea unei strategii naționale pe termen lung. Campania se va desfășura pe durata lunilor octombrie și noiembrie. Mai multe detalii despre aceasta sunt disponibile pe site-ul și pagina de Facebook ale campaniei:

www.votezpentrusanatate.ro
www.facebook.com/votezpentrusanatate

Despre Coaliția „Votez pentru Sănătate”

Coaliția ”Votez pentru Sănătate” este deschisă organizațiilor neguvernamentale și asociațiilor profesionale sau de pacienți care au legătură cu sistemul de sănătate sau care militează pentru îmbunătățirea lui, dar și companiilor private care doresc să se alăture demersului.
La data lansării campaniei, Coaliția “Votez pentru Sănătate” este alcătuită din următoarele organizații: Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Alianța pentru Sănătate din România, Ascendis, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, Asociația Transplantaților din România, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Colegiul Farmaciștilor din România, Centrul pentru Inovație în Medicină, Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație, Institutul pentru Politici Publice, Local American Working Group, Societatea Națională de Medicină a Familiei, Societatea Română de Cardiologie.
NOUTATI!